Joachim Nywall

Årets Bild 2013

Våren 2012 fick Pressfotografernas Klubb Västra (PFK Västra) frågan att arrangera Årets Bild 2013 i Göteborg. En arbetsgrupp sattes samman vilken jag ingick i. Efter en del huvudbry angående lokaler, restauranger etc började undertecknad fundera på att lobba för att Årets Bilds styrelse skulle lägga arrangemanget i Trollhättan.

Efter ett skissarbete där lokaler, hotell och utställningslokaler inringats började jag ringa runt till berörda parter för att se om det rent tekniskt och praktiskt var genomförbart under de två helger som vi fått som riktlinjer då Årets Bild skall gå av stapeln. De lokaler vi i första hand var ute efter, och helt beroende av, var, Konsthallen för vår stora fotoutställning. Folkets Hus Kulturhuset och Hebeteatern för prisutdelning samt Nova Arena för banketten och ev N3 för efterfest med dans och liveband.

Årets Bild lockar i runda svängar 500 personer, de flesta kommer utifrån så hotell är ett måste. Scandic Swania, First Hotel Kung Oscar, Alberts Kök Hotell och Konferens och Hotell Bele i Trollhättan. Quality Hotell och Arena Hotell i Vänersborg samt Ronnum i Vargön kontaktades.

Lokalerna var lediga och konsthallen stod utan utställning då deras program inte var fastställt. Enda lilla problemet var en stor hockey-cup för ungdomar som pågick under varje veckoslut i stort sett hela våren, vilket gjorde hotell-kapaciteten lite begränsad. Men med lite trix och fix fick vi till en lösning även där.

Jag och min arbetsgrupp från Trollhättan presenterade vårt förslag och styrelsen blev mycket imponerade då de tyckte att samtliga inblandade i Trollhättan varit otroligt behjälpliga. Nu hade vi ungefär ett år på oss att planera, fixa och dona innan alla kom till Trollhättan.

Ett normalt Årets Bild event innehåller prisutdelning, bankett och vernissage, allt på två dagar. Vi tyckte det var lite klent då vi skulle samla stora delar av foto-Sverige i Trollhättan under en helg i mars. Vi beslutade att Trollhättan skulle byta skepnad, Från BILstad till BILDstad under minst en veckas tid. Resultatet blev 13 stora fotoutställningar i miljöer som i vanliga fall inte förknippas med just fotoutställningar. Vi hängde bilder på Etage-huset på Överby, Affärshuset Oden, Högskolan Väst, Arena Älvhögsborg, N3 och Folkets Hus Kulturhuset.

Vi lyckades boka en av världens främsta dokumentärfotografer, Stuart Franklin från England, till en föreläsning på Hebeteatern, vilket fick markera starten för vår Årets Bildhelg som nu hade utökats till tre dagar i stället för två.

Anki Sandberg som vid detta tillfälle arbetade på Visit Trollhättan Vänersborg kontaktades under ett tidigt skede i processen och hon hjälpte oss, dels med massa viktig information, men också praktiskt med logistik i form av bl.a busstransporter etc.

Arrangemanget fick högsta betyg och vitsorden,  Bästa Årets Bild någonsin. Vi hade aldrig kunnat ro i land detta utan den fantastiska uppbackning vi fick från Konsthallen, Nova Arena och Folkets Hus Kulturhuset. Naturligtvis var hotellen oerhört engagerade och löste allt kring boende.Trollhättans Stad var också ett mycket bra bollplank för oss med kulturchefen Christer Olsson i spetsen.

Hade jag fått möjligheten att göra om det hade jag inte tvekat en sekund, med så mycket bra lokaler och människor som Trollhättan har att erbjuda var det en ren fröjd att göra ett så pass stort arrangemang.

Joachim Nywall, Nywall Media AB
Fd Ordförande i PFK Västra

 

Tommy Svensson

Trollhättan och kultur- och fritidsförvaltningen har bjudit in Sveriges Musik och Kulturskoleråd (SMoK) till att hålla sin årliga nationella konferens i Trollhättan 2016.

Viveca Dalhammar

Ur den svenska industrins vagga har en grön teknikstad vuxit fram. Miljöteknik är ett viktigt område, där Trollhättan ligger långt framme. Vi har fått flera pris på detta område, bl.a. Kungen miljöpris 1996. Det är med dessa ord jag med stolthet bjuder in Svensk Fjärrvärmes årsmöte till Trollhättan!

Mia Biselius

18-20 mars 2016 gästas Trollhättan av ca 300 representanter från Friskis&Svettis föreningar i Sverige. Vi tycker det ska bli otroligt kul att få visa upp vår fina stad, samt att vår förening uppmärksammas. Vi har funnits i Trollhättan i 30 år i år och är den största ideella föreningen i Trollhättan.