Hoppa till innehåll
Fotograf Patrik Johäll

Trollhättan – Årets Studentstad 2014/2015!

Trollhättan har fått den prestigefyllda utmärkelsen "Årets studentstad 2014/2015". Konkurrensen om priset har varit tuff och tre städer gick vidare till final. Utöver Trollhättan fanns även Jönköping och Helsingborg med bland de starkaste kandidaterna.

Trollhättan har utsetts till Årets studentstad 2014/2015 av Sveriges förenade studentkårer, SFS.

– Trollhättan är en kommun som värnar om att alla studenter ska trivas, det vill vi belöna med utmärkelsen Årets studentstad. Här finns ett gott samarbete mellan studentkåren, kommunen och högskolan och en lång tradition av inkludering. I Trollhättan har studenter goda och trygga förutsättningar att studera och leva, säger SFS ordförande Erik Arroy.

Konkurrensen om priset har varit tuff och tre städer gick vidare till final. Utöver Trollhättan fanns även Jönköping och Helsingborg med bland de starkaste kandidaterna. Efter juryns överläggningar och platsbesök i de tre finalstäderna stod det klart att Trollhättan blev vinnaren.

– En mycket uppskattad utmärkelse och ett tydligt kvitto på att vårt målmedvetna arbete med studentfrågor verkligen är betydelsefullt. Det här är frukten av ett brett samarbete mellan studentkåren, Högskolan Väst och inte minst det lokala näringslivet, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund.

Utmärkelsen Årets studentstad delas ut av SFS sedan 1999. Förra året gick priset till Norrköping.

Juryns motivering: I Trollhättan finns en lång tradition av inkludering där alla studenter värnas om. Det moderna campuset är tillgängligt och har utformats i samverkan med högskolans studenter. Utmärkande för Trollhättan är att studenternas perspektiv alltid värdesätts och tas på allvar. Här finns ett gott samarbete mellan studentkåren, kommunen och Högskolan Väst för att förbättra den studiesociala miljön och stärka kopplingen mellan högskolan och arbetsmarknaden. Studenternas inflytande har också präglat utvecklingen av Trollhättans centrum. Trollhättan kännetecknas av trygga förutsättningar för studenter. Kommunens bostadsgaranti som lovar studenter en bostad inom 30 dagar från att de registrerat sig fungerar väl. Trollhättan lever upp till alla kriterier som en god studentstad ska uppfylla.