Film Väst

Film Väst – en kort introduktion
Film Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder. Vi ägs av Västra Götalandsregionen och sätter genom filmen Västsverige på världskartan. Vi är samproducenter, delägare och finansiärer av 30-40 svenska och internationella långfilmer, lika många kort- och dokumentärfilmer samt en handfull TV-dramaserier per år. Sedan starten 1992 har vi samproducerat omkring 600 filmer.

Skandinaviens mest framgångsrika samproducent
Film Väst ska bidra till att utveckla kreativitet och kompetens för film- och TV-produktion av mycket hög kvalitet i Västra Götaland. I det går ingår också att utvecklad talanger som kan etablera sig professionellt. Film Väst har under åren medvetet byggt långsiktiga relationer till svenska och internationella produktionsbolag, regissörer och andra kreatörer. Det har gjort att en lång rad inhemska och internationella produktionsbolag förlagt sina produktioner till Västsverige med en tyngdpunkt i Trollhättan med omnejd. Det är därför vi fått smeknamnet Trollywood.

Den västsvenska filmindustrin
I Trollywood ingår inte bara Film Väst utan också ett stort antal företag som arbetar med postproduktion (bearbetning av ljud, ljus, visuella effekter, grading etc). Här finns också skickliga hantverkare inom scenografi, målning, snickare, ljussättning och annat som krävs för att spela in filmer. Västra Götaland är också en betydande exportör av kvalificerade filmarbetare. Studio Fares, som ligger i Film Väst-huset, är en av de största och mest moderna filmstudiorna i Skandinavien med sina 1000 kvadratmeter golvyta, elva meter i takhöjd, snickarverkstad, förråd och produktionskontor.

Publiken och de internationella festivalerna
Film Väst har det uttalade målet att vara en av Europas tre mest framgångsrika regionala filmsatsningar publikt och konstnärligt. Varje år ska minst en av våra filmer väljas till huvudtävlan på de prestigefyllda festivalerna i Berlin och Cannes. De ska också representeras på internationella A-filmsfestivaler som Venedig, Toronto, Sundance, Tribeca, San Sebastian, Locarno, Busan och Tokyo.
Film Väst också skapa ett utbud som alla i Västra Götaland kan ta del av på bio, TV eller nätet – oavsett ålder, kön, social tillhörighet etc. Våra samproduktioner ska toppa biolistorna i Sverige och internationellt locka en miljonpublik.
Bäst på bio 2014 har Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann gått, med 1,6 miljoner biobesök (den största svenska bioframgången sedan 1970-talet). Andra välbesökta filmer senaste året är Monica Z, Sune-filmerna, Bamse och tjuvstaden, Känn ingen sorg, Mig äger ingen och Snabba Cash III.

Internationella framgångar 2014
Thomas Vinterbergs film Jakten med Mats Mikkelsen var både Oscars- och Goldenglobe-nominerad. Ruben Östlunds Turist och Kornél Mundoczòz White God prisades i Cannes. Film Väst hade fem samproduktioner med på A-filmsfestivalerna i Berlin, två i Tribeca, tre i Toronto och två i Venedig. På hemmaplan vann samproduktionerna elva guldbaggar och Publikens pris.

Hämnden, Susanne Bier. Vann Oscar och Golden Globe, European Film Award.
Jakten, Thomas Vinterberg. Guldpalm i Cannes, European Film Award, nominerad till Oscar och Golden Globe.
KON-TIKI, Joachim Rønning/Espen Sandberg. Nominerad Oscar och Golden Globe.
A Royal Affair, Nikolaj Arcel. Nominerad till Oscar och Golden Globe, två Silverbjörnar i Berlin.
*Melancholia, Lars von Trier. Guldpalm i Cannes, tre European Film Awards.
Antichrist, Lars von Trier. Guldpalm i Cannes.
*Dogville, Lars von Trier. Guldpalm i Cannes.
*Dancer in the Dark, Lars von Trier. Guldpalm i Cannes.
Bröllop i Italien, Susanne Bier. European Film Awards.

(* inspelad i Trollhättan)

*Fucking Åmål,
*Jalla! Jalla!
*Tillsammans
*Lilja 4-ever
*Kopps
*Om jag vänder mig om
Masjävlar
Zozo
Himlens hjärta
De ofrivilliga
Sebbe
Till det som är vackert
Snabba Cash-trilogin
Millenniumtrilogin
Apflickorna
Vem-filmerna
PLAY
Monica Z
Hundraåringen som klev ut ur fönstret och försvann

(*inspelade i Trollhättan)

Åkerssjövägen 4
Trollhättan
0520-49 09 00